Sušenje je najbolji način za očuvanje hranljivih sastojaka u namirnicama. Za razliku od kuvanja i smrzavanja koji visokom i niskom temperaturom uništavaju veći deo korisnih sastojaka voća i povrća (vitamini, minerali, enzimi, …), sušenjem se iz hrane uklanja samo voda. Korisni sastojci ostaju neoštećeni čime dobijate ukusnu i pre svega zdravu hranu koju možete koristiti mesecima bez konzervansa. U suštini, sušena hrana je po nutritivnoj vrednosti ista kao i sveža hrana, samo što je odstranjena voda.
Sušač hrane je pre svega namenjen sušenju voća i povrća. Idealan je za sušenje kajsija, šljiva, jagoda, banana, smokvi, ananasa, trava, čajeva i sl. Upotreba je krajnje jednostavna. Isecite tanke kriške svežih namirnica, poređajte ih po pregradama sušača, uključite uređaj i ostavite ga da obavi svoj posao.
Sušač poseduje 5 tacni. Dizajn omogućava optimalnu cirkulaciju struje toplog vazduha oko svake kriške, čime se postiže postepeno i ravnomerno isušivanje vode.
Vreme sušenja zavisi od vrste namirnica ali okvirno traje oko 12 časova. Drugim rečima, predveče napunite i uključite sušač i ujutru ćete imati suvo voće i povrće. Ukoliko zelite da sušite meso, potrebno ga je iseći na što tanje kriške ali je i vreme sušenja duže.
Sušač hrane je mali potrošač električne energije jer se grejač automatski uključuje i isključuje tokom rada. Njegova uloga je da održi konstantnu temperaturu vazduha, koja je niska tako da je i potrošnja mala.