Aparati za kafu
Aparati za kafu
Kafa je verovatno napitak koji se naslušao najviše tajni, tračeva, priča i razgovora, jer svi mi volimo da se opustimo i da sa najboljom prijateljicom ili više njih, ispijamo ovaj čarobni napitak, i da posle možda okrenemo šolju, pa čak i saznamo budućnost…
Šalimo se malo, ali činjenica je da kafu voli ceo svet, i da postoje razne vrste i varijacije na temu. Neko će reći da je samo turska kafa prava kafa i to ako se pije bez mleka i bez šećera; neko drugi priznaje samo nes kafu kao najbolju, i to sa mlekom ili bez, hladnu ili toplu; oni koji vode brz život, a i prija im lagani skok pritiska i brzo buđenje, verovatno će se odlučiti za espresso, a neko četvrti će reći da je filter kafa zaista najprefinjenija…
Za ove vrste postoje aparati za kafu koji ih prave. Među najpoznatijim brendovima u ovoj sferi je Krups. U zavisnosti od modela, razlikuju se i karakteristike, a mi ćemo navesti jedan primer: aparat može da bude jačine do 1450 W, postoji funkcija pare, kao i rezervoar za kafu u zrnu 260 grama. Ovaj model poseduje demontažni kontejner sa iskorišćenom kafom, dok je pritisak 15 bara. Aparat ima i demontažni rezervoar za vodu od 1,7 litara.
Naravno, ovo je samo primer jednog takvog Krups uređaja, a postoje i mnogi drugi sa još jačim karakteristikama.
Neki ljudi ne znaju razliku između espressa i filter kafe. Espresso je tako poseban zbog pene, odnosno, savršene kreme i veoma jakog, intenzivnog ukusa. Kada se pravi espreso, tada se to čini tako što ekstraktuje kafa, odnosno, iz kafe se izvlače rastvorljive materije. Postoje različite metode pripreme, a kod espresa se podrazumeva ekstrakcija uz eroziju zrna.
Sa druge strane, postoji među-čestična difuzija. Na ovaj način se čestice, tj. rastvorene materije razlažu kroz ćelije zrna. Nakon toga one dolaze do tečnosti gde je zrno.
Filter kafe se dobijaju upravo ovim putem, koji smo sada ukratko opisali. Priprema filter kafa je duža nego priprema espreso kafa. Filter kafa ima više kofeina, a to se dešava zbog dužeg vremena koje je potrebno za ekstrakciju. Ove kafe su manje gorke od espresa.
Naravno, vas najviše zanima ukus, a manje način kako se neka kafa pravi. Zbog toga uopšte nije loš predlog da promenite svoje rutine i da počnete da pijete neku drugu vrstu kafe. Načini na koje se priprema kafa daće različite rezultate, pa je stoga bitno i kakav aparat se koristi.
Ukoliko izaberete skupe i kvalitetne modele, tada znate da će gosti vašeg ugostiteljskog objekta biti sigurno zadovoljni, a ukoliko kupujete aparat za kafu za kućnu upotrebu, takođe je važno da vas ujutru razbudi neodoljiv ukus svežeg, crnog napitka.
Možda je dobitna kombinacija da probate sve vrste kafe i da onda saznate koja je vaš favorit, pa da nabavite aparat koji pravi baš nju. To je investicija u uživanje, a to, verujte nam, nikada ne može da bude promašaj ili novac koji se vremenom ne vraća. Ipak, buđenje u dvoje, uz miris sveže, tek pripremljene kafe ne može ništa da zameni, zar ne?