
Tiganji
Kada je reč o kuhinjskom posuđu, verovatno je veoma teško zamisliti ijedno domaćinstvo bez tiganja. Na primer, ako želimo da ispržimo pomfrit, mi ćemo uzeti tiganj, i to neki koji je dublji, jer je pomfrit najukusniji ako se prži u dubokom ulju.Ukoliko želimo da se u nedeljno popodne zasladimo ukusnim palačinkama, tada će nam opet biti neophodan tiganj, kao i veština da okrećemo palačinke, odnosno, testo i smesu za njih, u vazduhu, kako bi se ravnomerno sve peklo sa obe strane.Kada pripremamo brzi doručak, pre nego što krenemo na posao, i želimo da imamo energiju, tada ćemo verovatno izabrati jaja na oko, uz parče slanine, na primer. Za to će nam biti potreban ponovo – tiganj.Prilikom odabira ovog kuhinjskog posuđa, svaka domaćica vodi računa da bude izrađen od materijala koji neće dozvoljavati da se hrana zalepi za dno tiganja. To bi onda značilo da će se samoj hrani promeniti ukus, pošto će biti zagorela, a tiganje će se veoma teško očistiti, pa ćete se poprilično namučiti.Još jedna važna stavka je da materijal od koga je rađen tiganj, bude otporan na grebanje drugim kuhinjskim priborom. Naravno, vama nije potreban tiganj na kome će ostati ogrebotine zato što ste vi pržili jaja ili pomfrit. Takvo posuđe estetski ne izgleda lepo, deluje staro i pohabano, a osim toga, može da se dogodi da se u hranu dospe nešto što ne bi trebalo.Korisna osobina tiganja jeste da on ne zalepi hranu koju prži. Ovo se posebno odnosi na palačinke, jer one ako se slepe sa dnom, možete da ih bacite. Dakle, tiganj mora da prži i da odbija od sebe hranu koja se nalazi u njemu. Ovo sve zavisi od kvaliteta odabranog tiganja.Za različite namene, kupićemo tiganje drugačijih dimenzija. Postoje sasvim mali, ali i veliki tiganji koji se upotrebljavaju u restoranima, na primer. Pored obima, bitna je i dubina. Postoje plitki modeli, ali i veoma duboki, jer hrana ponekad mora da se prži u dubokom ulju da bi imala svoj autentičan ukus i aromu.Domaćice mogu da izaberu tiganje koji imaju poklopce, kao i one koji su bez njih. Tiganji sa poklopcem su veoma praktični, jer nema bojazni da će na vas prsnuti vrelo ulje, a hrana se ravnomerno prži.Isto tako, tiganj bi trebalo da se ravnomerno zagreva po svom dnu, što opet doprinosi tome da hranu spremimo što lakše i što bolje, odnosno, da dobijemo vrhunski specijalitet, čak i ako smo amateri i nikada nismo spremali nešto.Iz celog teksta vidimo da će naše kulinarsko umeće dosta zavisiti od izbora marke tiganja. Zbog toga zdušno preporučujemo Tefal, kao vodećeg proizvođača. U pitanju je nelepljivo posuđe, sa indikatorom i navedenom ravnomernom toplotom.Spoljašnjost posuđa je emajlirana, a unutrašnji sloj je takav da se neće oštetiti kada se upotrebljava drugi pribor u kuhinji. Pored svih navedenih, u ponudi se mogu pronaći i keramički tiganji, a svi znamo da hrana koja se sprema u ovakvim posudama, poseduje naročitu i prepoznatljivu aromu.Izaberite pravi tiganj za sebe, ili više njih i krenite u kulinarske avanture!